Шоста кампанія “Насильству немає виправдання” в Україні. Як вона пройшла та що відбувалося

Вже шостий рік поспіль, у кінці листопаду-початку грудня, “Позитивні жінки” привертають увагу до проблем гендерного насильства, і проводять різноманітні акції у різних містах України в рамках кампанії “Насильству немає виправдання”.

У 2019 році заходи пройшли в 25 містах, у таких областях, як Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька, Полтавська, Херсонська, Одеська, Черкаська, Чернігівська,  Сумська, Рівненська, Харківська, Миколаївська та Волинська області та м. Київ. До заходів було залучено близько 450 жінок та дівчат.

Загалом на території України в межах кампанії представниці організації взяли участь у семи круглих столах та брифінгах (Луганська, Волинська, Полтавська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Рівненська і Миколаївська області), які були підтримані місцевими партнерами, в тому числі представниками влади.

Проведено 22 групи взаємопідтримки для жінок з ВІЛ, у яких взяли участь 220 представниць спільноти; проведено 20  вуличних акцій та 38 інформаційних занять на тему «Насиллю немає виправдання», включаючи інтерактивні ігри про ризики інфікування ВІЛ та тематику захисту прав, а також широке коло питань жіночого здоров’я; проведено вісім кіноклубів, п’ять курсів психотерапії. Пройшли також два виступи з метою подолання зовнішньої стигми «Жива книга», три фотовиставки (м.Запоріжжя, м.Дніпро, м.Київ), 15 арт-терапевтичних хенд-мейд майстер-класи у 14 регіонах за участю 150 жінок спільноти та 50 їхніх дітей; проведено низку культурних та оздоровчих заходів: інформаційні сніданки, феміністичні кави, відвідини боулінгу та вистави «Шрами», у 7 містах України – складеної з історій жінок, які пережили насильство. 

Протягом акції, під час тематичних заходів, відбувалася трансляція відео-ролику онлайн-кампанії на підтримку жінок, які живуть з ВІЛ “ВСУПЕРЕЧ”, створеної Регіональним офісом Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) для країн ВЕЦА у партнерстві з Євразійською жіночої мережею зі СНІДу. В Україні кампанія поширювалася завдяки підтримки Офісу ЮНЕЙДС та організації “100% ЖИТТЯ”. Також відео-ролик, на правах соціальної реклами, транслювався на місцевому каналі у м. Запоріжжя, а три відео-історії з українськими героїнями публікувалися на національній та 13 регіональних сторінках “Позитивних жінок” у мережі Фейсбук, а також поширені партнерами, які працюють у сфері ВІЛ та гендерної рівності. 

У партнерстві з Офісом ООН Жінки в Україні було створено правозахисний ролик “5 жінок”, у якому приймали участь жінки, які живуть з ВІЛ, з відкритими обличчями – учасниці БО “Позитивні жінки”.

В рамках кампанії було розроблено та випущено брошури, в яких роз’яснюється, що таке насилля, його види, а також перелік законів, які потрібно знати задля протидії домашньому насиллю. У семи регіонах до друку буклетів було залучено державне фінансування та кошти місцевих меценатів, у двох регіонах за кошти місцевих бюджетів було випущено тематичні банери. В рамках акції, спільно з клієнтками кризових центрів, притулків для тимчасового перебування жінок, які зазнали насильства в сім’ї, жінками, які знаходяться в місцях позбавлення волі обговорили питання стосовно впровадження нових гендерних підходів у наданні послуг жінкам, які постраждали від насильства та доступу до цих послуг жінок, які живуть з ВІЛ. У м. Дніпро на волонтерських засадах було створено та розповсюджено тематичний ролик «Треба діяти», який розповсюджувався у всіх 15 регіонах. Прийнято участь у тематичних програмах на радіо та телебаченні, опубліковано ряд публікацій в друкованих та онлайн-виданнях, прийнято участь у акції до 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, з подальшим виходом сюжетів у програмах «Новини» на місцевих телеканалах. 

Зараз, коли права людини жінок, і особливо сексуальні і репродуктивні права, продовжують систематично порушуватися в усьому світі, мобілізація як всередині наших громад, так і за їх межами залишається вкрай важливою, щоб сприяти впровадженню сексуальної, репродуктивної справедливості для всіх та запобіганню проявів множинної дискримінації та гендерно-обумовленого насильства. Оскільки глобальний політичний контекст фокусується на багатьох саме економічних чинниках розвитку суспільства, як ніколи важливо привернути увагу до обмеження прав жінок, вільного прийняття рішень з усіх аспектів нашого тіла, нашої сексуальності і нашого життя. 

БО «Позитивні жінки» в рамках своєї діяльності приділяє увагу питанням жіночого здоров’я, тому в рамках кампанії «Насильству немає виправдання» проводилися інформаційні заняття та розповсюджувалися буклети, розроблені нашими партнерами AIDS Healthcare Foundation, на підтримку вакцинації від вірусу папіломи людини для дівчат-підлітків та жінок-представниць спільноти.

 

d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday Closed
Saturday Closed
Sunday Closed