Позитивні жінки проведуть дослідження у рамках стратегії ЮНІСЕФ

21 червня відбулося засідання робочої групи по валідації елімінації* передачі ВІЛ та сифілісу від матері до дитини, як відповідь на стратегію ВООЗ/ЮНІСЕФ до 2030 року “Глобальна елімінація передачі ВІЛ від матері до дитини”. До її складу входять лікарі, науковці, державні службовці з сфери охорони здоров’я, представники міжнародних організацій. “Позитивні жінки” увійшли до робочої групи як ключова спільнота, яка відображає потреби та голоси жінок, які живуть з ВІЛ в Україні.

На зустрічі учасники ознайомилися з основними рішеннями 4-го засідання Глобального консультативного Комітету ВООЗ з валідації елімінації передачі ВІЛ та сифілісу від матері до дитини, яке пройшло 13-14 червня у Женеві, обговорили базові показники України відповідно до глобальних індикаторів. Відповідно до даних Центру громадського здоров’я МОЗ України, відсоток передачі ВІЛ від матері до дитини у 2015 році становив 3,67%. Найвищий показник був у Закарпатській області – 28,57%, найнижчі – 0% – у Черкаській, Луганській, Сумській, Івано-Франківській та Тернопільські областях. Відповідно до глобальних обов’язкових показників відсоток передачі ВІЛ від матері до дитини має складати <2% у випадках, якщо жінки не годують грудним молоком, або <5% у випадках, якщо жінки годують грудним молоком дитину. Базові показники охоплення вагітних службами допологової допомоги (як мінімум одне відвідування вагітної) ≥ 95%, охоплення тестуванням на ВІЛ вагітних жінок ≥ 95%, охоплення ВІЛ-позитивних вагітних антиретровірусними препаратами ≥ 90%.

 

Олена Стрижак, голова правління БО «Позитивні жінки», представила результати дослідження, проведеного у 2016 році, у розрізі доступу жінок, які живуть з ВІЛ, до послуг з сексуального та репродуктивного здоров’я, як джерело даних для валідації.

Олена Стрижак з презентацією

Учасники затвердили план роботи на період з 1 червня 2018 року по 31 травня 2019 року. Відповідно до плану, «Позитивні жінки» є відповідальними партнерами ЮНІСЕФ у здійсненні огляду існуючих джерел інформації та проведенні дослідження з прав людини у контексті елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини по компоненту «Оцінка прав людини, гендерної рівності та участі населення у національних програмах». Дослідження заплановане на першу половину 2019 року.

 

*За визначенням ВООЗ, елімінація захворювання означає зникнення випадків захворювання на великій території в результаті припинення передачі збудника інфекції.
Комплексна своєчасна антиретровірусна профілактика серед ВІЛ-інфікованих вагітних та їх дітей дозволяє істотно знизити ризик перинатального інфікування дитини, та в даний час ефективність такої профілактики в світі не досягає 100%, тому ЮНЕЙДС було запропоновано термін «фактична елімінація», що означає зниження вертикальної трансмісії ВІЛ до 2-1% серед дітей, у яких виключено грудне вигодовування з моменту народження, і до 5% – серед дітей, які перебували на грудному вигодовуванні.

d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday Closed
Saturday Closed
Sunday Closed