“Позитивні жінки” виступають за дотримання сексуальних та репродуктивних прав

Міжнародний День Дій за Жіноче Здоров’я відзначається щорічно 28 травня, починаючи з 1987 року. Його завдання – нагадати урядам країн світу, що здоров’я жінок має велике значення. Захисники та захисниці прав жінок та прихильники руху за сексуальне та репродуктивне здоров’я та права (СРЗП), з року в рік продовжують вживати заходів і відстоювати сексуальні і репродуктивні права такими, якими вони є: неподільною і невід’ємною частиною наших прав людини.

Ми визнаємо, що жінки не є монолітною групою, що вони мають право на унікальні сексуальні та гендерні ідентичності і прояви людей, що вони розрізняються, залежно від їх соціального становища та соціально-економічного, політичного і багатокультурного контекстів, в які вбудовані їх життя.

Порушення права на здоров’я жінок, які живуть з ВІЛ, відбувається в умовах, коли міжнародні організації інвестують мільйони в навчання і підтримку лікарів, в їх толерантність і недискримінацію. При цьому, тільки деякі з них відповіли за зруйновані долі, примус до абортів, розголошення персональної інформації, яка змушувала жінок втекти з будинку, відмовлятися від лікування; за кримінальні покарання, отримані з їх подачі за загрозу інфікування ВІЛ; за відмову з їхньої вини жінок, які живуть з ВІЛ, від відносин і сексу – складових повноцінного здорового життя. Саме накази МОЗ, що суперечать законам України, обмежують наші права бути опікунами і робити штучне запліднення”, – говорить Олена Стрижак, голова правління БО “Позитивні жінки”.

У березні ми опублікували наш звіт “Права жінок, що живуть з ВІЛ, в Україні”. Результати підтверджують те, що нам ще далеко до правової безпеки і поваги гідності, особливо у сфері охорони здоров’я, тому що саме медичні установи є тим місцем, де жінки найбільше потерпають від інституційного насильства.

“…Жінка звернулася за медичною допомогою до гінеколога за місцем проживання. Гінеколог відмовила жінці у наданні медичних послуг, після того як дізналася від пацієнтки про її ВІЛ-статус, посилаючись на те, що «такими людьми» займаються в спеціалізованих закладах. Гінекологічну допомогу жінка отримала в обласному СНІД центрі, який розташований за 30 км від її будинку.”

Черкаська область, червень 2018 року

 

Незважаючи на універсальний доступ до АРВ-лікування та профілактики вертикальної передачі ВІЛ чверть жінок з ВІЛ відчувають страх інфікувати майбутню дитину. Тільки 17% жінок, не вбачають перешкод в прийнятті рішення щодо народження дітей.

Суспільні стереотипи, які формують загальну картину гендерних відносин в Україні, є несприятливими для реалізації жінками своїх прав, і відповідно подвоюють тиск на жінок, які живуть з ВІЛ. Це формує у жінок життєві практики, які впливають на їх відносини в родині та з публічними закладами (лікарнями, бюджетними установами та силовими структурами) та на бажання захищати свої права: вони шукають найменших контактів з такими установами та намагаються уникати будь-яких дій, котрі можуть привести до розголосу їхнього ВІЛ-статусу.

“Позитивні жінки” вітають реліз адаптованого посібника, створеного для жінок, які живуть з ВІЛ, Євразійською Жіночою Мережею зі СНІДу та закликають до використання жіночою спільнотою та фахівцями.

Для нас важливі інвестиції в жінок, які можуть чинити опір інституційному насильству і реалізовувати своє право на здоров’я. Жінки з ВІЛ і без нього, гідні і мають право на найвищі стандарти охорони здоров’я, свободи від примусу, насильства і дискримінації!

БО «Позитивні жінки» закликає Уряд України, ключові організації та особи, які приймають рішення:

  1. Забезпечити дієві механізми захисту персональних даних жінок, які живуть з ВІЛ.
  2. Видалити або врегулювати існуючі в нормативних актах МОЗ суперечності, які порушують права людини ВІЛ-позитивних жінок – право на материнство, репродуктивні права, право всиновлювати дитину та право на захист від дискримінації.
  3. Забезпечити застосування сучасних керівництв ВООЗ з охорони сексуального та репродуктивного здоров’я жінок, які живуть з ВІЛ, та рекомендацій комітету з ліквідації дискримінації жінок, зокрема в контексті грудного вигодовування, профілактики раку молочної залози та раку шийки матки. Забезпечити відповідний збір статистичної інформації.
  4. Забезпечити дієві механізми доступу жінок, які живуть з ВІЛ, до правосуддя у разі відмови в наданні медичних послуг, зневажливого ставлення, завищеної вартості послуг, відправлення до «спеціалізованих» закладів, тощо.
  5. Розробити та впровадити механізми громадського моніторингу щодо дотримання прав жінок, які живуть з ВІЛ, через залучення самих жінок до відповідних рад, дорадчих органів, комітетів, тощо.

[1] Аналітичний звіт «Права жінок, які живуть з ВІЛ, в Україні», БО «Позитивні жінки», 2018 р. http://www.pw.org.ua/wp-content/uploads/2019/03/Report-PW_Human-Rights.pdf . Тут і надалі приведені дані зі звіту.

______________________________________________________

Довідка:

Благодійна організація «Позитивні жінки» є національною організацією, яка об’єднує близько 100 активісток у сфері ВІЛ та відстоює права жінок, які живуть з ВІЛ. Створена у травні 2011 року, зареєстрована 01.02.2013 року. Має мережу регіональних представниць у 10 регіонах України.

 

Фото: Sarah Cervantes

d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday Closed
Saturday Closed
Sunday Closed